Island

Island, 5 dana

Garantirani polazak
First minute
Last minute

Island, 5 dana

ISLAND ''Druga planeta'' - putovanje posebnim zrakoplovom iz Zagreba
Inspirirajte se zemljom ledenjaka i vulkana te krajolicima gdje dominiraju gejziri, lava i vodopadi. Veličanstvena obala, zaljevi i fjordovi otvaraju spektakularne vidike koje trebate ovjekovječiti i pretvoriti u trajne uspomene. Otkrijte zanimljiv i dinamičan Reykjavik, okupajte se u jednom od stotinu kupališta s geotermalnom toplom vodom na otvorenom. Island je sve što možete zamisliti, prepun kontrasta, veličanstven i romantičan!

POŠALJITE UPIT
DATUMI I POLASCI PUTOVANJA:
27.04.23, Zagreb

PROGRAM

1. dan, ZAGREB – KEFLAVIK – REYKJANES – REYKJAVIK 
Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije polaska zrakoplova i let prema Keflaviku (glavna zračna luka na Islandu). Po slijetanju ukrcaj u autobus i odlazak na panoramsku vožnju po poluotoku Reykjanesu, živopisnom prostoru i krajoliku koje podsjeća na Mjesec. Vidjet ćemo mjesto gdje se sastaju  euroazijska i sjevernoamerička tektonska ploča i gdje si pružaju ruke Stari i Novi svijet; tu se nalazi  tzv. »most« dvaju kontinenata. Odlazak do polja geotermalnih izvora Gunnuhver i obližnjih klifova koji su stanište brojnim vrstama ptica. Reykjanes je jedan od vrlo živopisnih dijelova čudesnog Islanda, prepun iznimno zanimljivih i doista drugačijih pejzaža – govore da svjetionici nadmašuju broj kuća, a mirnoća i istovremena surovost pejzaža žive u idealnom kontrastu. Vožnja do Reykjavika,  smještaj u  hotel i noćenje.

2.dan, REYKJAVIK („ZLATNI TROKUT”: þHINGVELLIR – GEJZIR STROKKUR – SLAP GULLFOSS – SKALHOLT – HVERAþERDI) 
Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe. Mogućnost (doplata) cjelodnevnog izleta po tzv. ”Zlatnom trokutu”. „Zlatni trokut je obavezan, ako putujemo na Island….” piše u mnogim turističkim priručnicima – stoga ne propustite! Vožnja do nacionalnog parka þhingvellir, najstarijeg islandskog nacionalnog parka zaštićenog UNESCO-om, gdje je 930. godine ustanovljen prvi islandski parlament. Þhingvellir je svim Islanđanima mjesto od posebnog značaja i simbola i jedno od najposjećenih lokaliteta Islanda. Šetnja fantastičnim krajolikom među stijenama okamenjene lave i prema ljetnoj rezidenciji islandskih predsjednika. Nastavak putovanja do geotermičkog područja gejzira, gdje ćete vidjeti Veliki gejzir po kojemu su gejziri uopće dobili ime, a danas više nije aktivan te gejzir Strokkur koji erumpira svakih pet do deset minuta. Nastavak puta prema slapu Gullfoss (Zlatni slap) koji u tri kaskade pada 32 metra u klanac. Na povratku s izleta za kraj stajemo u Skalholtu, mjestu gdje je 1056. g. osnovana prva biskupija na Islandu. Noćenje.

3. dan, REYKJAVIK („RAZGLED REYKJAVIKA“ – „PLAVA LAGUNA“)
Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe. Mogućnost (doplata) razgleda Reykjavika. Reykjavik je najsjevernija prijestolnica na svijetu, grad u kojem živi više od polovice stanovnika Islanda. Ime grada može se prevesti kao „Zaljev dima”; u 9. stoljeću, kad je naseljavan ovaj predio, iz tla se dizala para. Danas u gradu nema dima jer kuće grije topla voda geotermalnog područja. Razgled starog i novog dijela grada, luke, velebne Hallgrimove crkve, Perlana (ulaz na panoramsku terasu), parka kraj muzeja skulptura Asmundur Svensson i Narodnog muzeja (uključena ulaznica). Poslijepodne slobodno ili (doplata) izlet u Plavu lagunu, gdje se možete okupati u geotermalnoj vodi neobične plave boje i izrazito dobrog djelovanja na kožu čija je temperatura oko 37-38 °C – jedinstveni doživljaj koji se smatra iskustvom koje ne smijete propustiti! Plava laguna je toliko popularna da ako ne rezervirate ulaz mjesecima unaprijed, ostat ćete ispred vrata i ostati zakinuti za pravo zadovoljstvo za um i tijelo. Noćenje.

4. dan, REYKJAVIK („JUŽNA AVANTURA“ – SLAP SELJALANDSFOSS – SLAP SKOGAFOSS – VIK – LEDENJAČKI JEZIK SOLHEIMAJOKULL 
Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe. Mogućnost (doplata) cjelodnevnog izleta „Južna avantura“: južni Island je čudesan, to je zemlja slapova, ledenjaka i sandura – crnih plaža lave. Posjetit ćete slap Seljalandsfoss, koji se spektakularno spušta 60 m u dubinu i slovi kao jedan od najviše fotografiranih slapova na Islandu. U blizini je i slap Skogafoss, ništa manje atraktivan i dojmljiv. Posjetit ćemo i atraktivnu plažu Reynisfjaru. Pauza u gradiću Vik – najjužnijem gradiću otoka. Prilika za lijepe fotografije bit će dovoljno, a bit će vremena i za kraću šetnju crnim pijeskom. Ako vrijeme dopusti, prošetat ćemo što je najbliže moguće do Solheimajokulla, dijela poznatog ledenjaka Myrdalsjokulla. Očekujte dan u islandskoj prirodi, doživljaj brojnih kontrasta koje pruža samo ta sjeverna, slikovita zemlja. Povratak u Reykjavik. Noćenje.

5. dan, REYKJAVIK („PROMATRANJE KITOVA“) – KEFLAVIK – ZAGREB
Doručak. Nakon doručka slobodno jutro za osobne programe te zadnju kupovinu suvenira. Mogućnost  odlaska na promatranje kitova uz doplatu. Istražite kitove Reykjavíka pod izvrsnim vodstvom vodiča na brodu i naučite sve o tim nevjerojatnim životinjama. Zaljev Faxafloi ujedno je i pun ptica, koje se aktivno hrane obiljem ribe koja se nalazi u zaljevu. Veličanstveni krajolici okružuju ovo područje i dodaju jedinstveni kontrast ogromnom oceanu, gdje se spektakularni pogledi na horizontu nikako ne smiju propustiti. Poslije izleta organizirani prijevoz do zračne luke Keflavik i let do Zagreba.

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

CIJENA PO OSOBI

Datum polaska
Datum povratka
Trajanje putovanja
Vrsta prijevoza
Mjesto polaska
Cijena aranžmana
Cijena FM
Cijena LM
Garantiran polazak
27.04.23
01.05.23
5 dana
Zagreb
941 EUR (7.090 kn)
914,46 EUR (6.890 kn)
Da

POPUSTI

First minute cijena vrijedi za uplate do 60 dana prije polaska ili do popunjenja kapaciteta.

CIJENA UKLJUČUJE

 • zrakoplovni prijevoz u ekonomskom razredu
 • zrakoplovne prijstojbe
 • 4 noćenja s doručkom u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama
 • autobusni prijevoz prema programu na Islandu
 • sve transfere, voditelja  putovanja te troškove organizacije i prodaje.

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene
 • fakultativne sadržaje
 • troškove osobnih narudžbi
 • doplata za jednokrevetnu sobu: 1.490 kn / 197,75 €

DOPLATA

 • doplata za jednokrevetnu sobu: 1.490 kn / 197,75 €

DOPLATE (prilikom rezervacije aranžmana): 

 • cjelodnevni izlet „Zlatni trokut”: 450 kn / 59,72 €
 • poludnevni razgled Reykjavika s ulaznicom u Narodni muzej i Perlan (ulaz na panoramsku terasu): 400 kn / 53,08 €
 • poludnevni izlet u Plavu lagunu: 750 kn / 99,54 €
 • cjelodnevni izlet „Južna avantura”: 520 kn / 69,01 €
 • poludnevni izlet „Promatranje kitova“ s uključenim transferom: 750 kn / 99,54 €

Cijene dodatnih usluga za djecu do 12 godina: razgled Reykjavika 190 kn / 25,21 €, izlet u Plavu Lagunu 190 kn / 25,21 €, izlet Zlatni trokut  350 kn / 46,45 €, izlet Južna avantura 390 kn / 51,76 € i promatranje kitova 490 kn / 65,03 €

USLUGA

Noćenje s doručkom

NAPOMENE

Podaci o letu / informativna vremena letenja:
27. 4.2023.
ZAG – KEF 13.30 – 16.00
1.5.2023.
KEF – ZAG 15.00 – 21.00
Viza:
Državljanima Hrvatske za putovanje na Island nije potrebna viza. Državljani Hrvatske mogu ulaziti na područje Islanda s važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom.

Covid-19 uvjeti:
Na Islandu su ukinute sve restriktivne mjere uvedene radi spriječavanja širenja COVID 19, uključjući i mjere na granici. Za dodatne informacije i upute za vrijeme boravka na Islandu preporučuje se pratiti www.government.is i https://www.covid.is/english

KORISNE INFORMACIJE

Island:

 • površina Islanda obuhvaća 103 000 km²
 • morska obala dugačka je 4988 km; većina stanovništva naseljena je uz obalu
 • glavni i najveći grad je Reykjavík; u Reykjaviku i okolnim područjima na jugozapadu zemlje živi više od 2/3 stanovništva, a na Islandu živi oko 380.000 stanovnika
 • vulkanski je i geološki aktivan
 • unutrašnjost se sastoji od visoravni koju karakteriziraju polja pijeska i lave, planine i ledenjaci, ali mnoge ledenjačke rijeke teku prema moru kroz nizine
 • grije ga Golfska struja i ima umjerenu klimu, unatoč velikoj geografskoj širini izvan Arktičkog kruga. Njegova velika širina i utjecaj na more održavaju ljeta svježima, ali najveći dio arhipelaga ima polarnu klimu
 • valuta je islandska kruna
 • Island je republika, a predsjednik se bira svake četiri godine
 • službeni jezik je islandski

Iako je nekada bio druga gusla nordijskim susjedima Švedskoj i Norveškoj, Island je došao u središte pozornosti kako bi pokazao svijetu što mu je nedostajalo svih ovih godina: prostrane podzemne ledene špilje, visoki vulkani, termalne kupke i krajolici. U zemlji ne nedostaje prekrasnih atrakcija, a mi smo izdvojili neke od najboljih:

1.    Skógafoss

Skógafoss je jedno od najljepših mjesta na Islandu, a lako se zaustavlja na Route 1 (poznatoj kao Ring Road), a u zemlji s toliko slapova, to definitivno nešto govori. Vodopad od 60 metara obara se na crni pijesak, a možete prošetati do dna, ako ste voljni smočiti se. Svakako se isplati, zbog pogleda na dvostruku dugu.

2.    Vatnajökull
Nacionalni park Vatnajökull, dom jednog od najvećih ledenjaka na svijetu, jedno je od naših omiljenih mjesta za istraživanje ledenih špilja. No, u Vatnajökullu, koji pokriva veći dio istočne polovice Islanda, možete vidjeti više od samo smrznutih ledenih rijeka. U njemu se nalaze dva najaktivnija otočna vulkana, stada sobova oko planine Snæfell i niz vodopada koji oduzima dah, uključujući Svartifoss, Dettifoss i Selfos.

3.    Westfjords

Samo oko 14 posto posjetitelja Islanda ikada dođe na ovaj veliki poluotok u sjeverozapadnom dijelu zemlje, što ga čini prikladnom destinacijom za one koji žele pobjeći od vreve Reykjavika. Dom raznolikih divljih životinja i šarmantnih gradova na plaži (kao što je Breiðavík)

4.    Reynisfjara

Samo 20 minuta vožnje od Vika, na jugu Islanda, crni pijesak i spektakularno oblikovani bazaltni stupovi čine Reynisfjara jednim od najimpresivnijih mjesta u zemlji. Provedite maglovito poslijepodne u šetnji uz krševitu obalu (samo šetajući – ove vode definitivno nisu stvorene za kupanje) i fotografirajući kamene formacije nalik mjesecu, duboke špilje i visoke litice.

5.    Plava laguna

Grindavíkova Plava laguna (oko 50 minuta vožnje od glavnog grada) crna stijena od lave isprekidana mliječnoplavim vodama, a para koja struji poput oblaka. Ali vizualna privlačnost samo je dio iskustva. Namakanje u vodi od 100 stupnjeva (koja dolazi iz proizvodnje obližnje geotermalne elektrane) je potpuno spa iskustvo, s maskama od silicijumskog blata i mineralnih soli.

6.    Landmannalaugar

Smješten u južnom islandskom gorju, područje Landmannalaugar ima neke od najživopisnijih krajolika u zemlji zahvaljujući visokoj geotermalnoj aktivnosti. Iznimno je  popularno planinarsko područje tijekom ljetnih mjeseci.

7.    Hvítserkur

Često nazivan “trolom sjeverozapadnog Islanda”, Hvítserkur se uzdiže 15 metara od zaljeva Húnaflói kao neka vrsta mitske zvijeri. Stijena — koja se najbolje vidi s islandske Arctic Coast Way — često izgleda kao da je u pokretu zbog ptica koje vole sjediti na njoj, zbog čega se formacija čini kao živo biće.

8.    Nacionalni park Thingvellir

Thingvellir je jedno od dvije UNESCO-ve lokacije na Islandu i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u zemlji. Možete sami provesti sate pješačeći i jašući kroz nacionalni park, ali predlažemo da rezervirate ronilački izlet kako biste preplivali pukotinu Silfra – rascjep koji se polako širi između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče.

9.    Seljalandsfoss

Seljalandsfoss udaljen od Reykjavika oko sat i 45 minuta – ali vrijedi putovati kako biste vidjeli impresivni vodopad na južnoj obali visine od 60 metara. Najbolja stvar u vezi s ovim slapovima je to što zapravo možete hodati iza njih, pretvarajući se da živite u bajci nekoliko minuta.

10.    Kirkjufell

Osim što je među najfotografiranijim mjestima na Islandu, Kirkjufell je jedno od najboljih mjesta u zemlji za gledanje polarne svjetlosti. (I prije nego što pitate: Da, to je Arrowhead Mountain iz Game of Thrones.)

11.    Jökulsárlón

Ledenjačko jezero Jökulsárlón i njegova zaleđena plaža smatraju se prirodnim čudima Islanda, s crnim vulkanskim pijeskom koji pruža oštru pozadinu za komade leda koji se izbacuju na obalu. Spot zarađuje još više vizualnih bonus bodova kada odražava sjeverno svjetlo.

12.    Vodopad Dynjandi

Dynjandi se često naziva “dragulj Westfjorda”,. Vodopad teče gotovo od vrha do dna, postajući širi kako doseže dno poput veličanstvene, višeslojne svadbene torte. Pristupite Dynjandiju putem 15-minutnog pješačenja od glavne ceste.

13.    Hótel Budir

Možda se čini čudnim uvrstiti hotel na popis uz toliko prirodnih čuda, ali to je dokaz koliko je Hótel Buđir zapravo lijep. Njegovo čarobno okruženje na udaljenom poluotoku dva sata od Reykjavika ima more iza sebe, polja lave ispred sebe i malu crnu crkvu pokraj nje. Sam hotel rustikalnog je stila, a nudi čak i pozive za buđenje ako i kada se sjeverno svjetlo pojavi kasno u noć.

14.    Jezero Víti

Znanstvenici su potvrdili da se Víti prirodno formirao na dnu jednog od Askjinih kratera. No, njegovo ime, što znači “pakao”, duguje spoznaji da su veliki islandski krateri bila vrata u podzemni svijet. Ako vrijeme dopušta, posjetitelji se mogu kupati u toplom jezeru bogatom mineralima.

15.    Strokkur

Dolina Haukadalur popularna je stanica duž popularne rute za razgledavanje Islanda “Zlatni krug” zahvaljujući obilju impresivnih gejzira. Najposjećeniji aktivni gejzir u geotermalnom području Geysir (i cijeloj zemlji), Strokkur eruptira više od 20 metara, i to svakih pet do deset minuta.

16.    Ísafjörður

Smješten na prekrasnom islandskom poluotoku Westfjords, maleni gradić Ísafjörður (2.571 stanovnika) gotovo je progutan visokim planinama oko njega.

17.    Mount Mælifell

Vulkanski stožac od pepela i stijene lave, Mælifell visok 790 metara,  nalazi se na rubu ledenjaka Mýrdalsjökull i prekriven mahovinom koja mijenja boju ovisno o vlažnosti tla. Tijekom ljetnih mjeseci možete proći pokraj vulkana ili ga vidjeti Laugavegur rutom: najpopularnijom višednevnom pješačkom rutom na Islandu.

Šifra aranžmana: 98699IB
Minimalni broj putnika: 40
POŠALJITE UPIT