Škotska

Škotska, autobusom i brodom

Garantirani polazak
First minute
Last minute

Škotska, autobusom i brodom

POŠALJITE UPIT
DATUMI I POLASCI PUTOVANJA:
01.10.22, Zagreb

PROGRAM

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Ujedinjenu Kraljevinu na službenim stranicama MVEP-a vezano uz potrebe za PCR testiranja i mogućnostima ulaska u UK.

Vrijednost više:  uključene večere u Škotskoj i posjet destileriji whiskeyja s degustacijom! 

Predviđeni hoteli:
Frankfurt: Hotel Tryp by Wyndham 
Područje Glasgow: Hotel Golden Jubilee ili slično
Područje Aviemore/Iverness: Hotel Highlander ili slično
Područje Edinburgh: Hotel Park Hotel Falkirk ili slično 

1. dan: ZAGREB – REGENSBURG – OKOLICA FRANKFURTA 907 km
Polazak autobusa s autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506 u 5:00 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Austriju uz kraća zaustavljanja putem. Putovanje vodi preko Regensburga – dolazak u središte grada i kraći obilazak ovog povijesnog grada. Slobodno vrijeme za ručak ili kavu i šetnju u lijepom gradskom središtu. Nastavak putovanja prema Frankfurtu, smještaj u hotel u široj okolici. Noćenje. 

2. dan: FRANKFURT/OKOLICA – BRUGGE/DELFT – ZEEBRUGGE/ROTTERDAMBROD    490 km
Doručak. Nastavak puta prema Belgiji/Nizozemskoj. Ukrcaj na brod u večernjim satima i smještaj u kabine. Noćna plovidba. Napomena: brodska kompanija zadržava pravo odrediti luku ukrcaja na brod (Zeebrugge ili Rotterdam) do mjesec dana prije polaska. U slučaju polaska broda iz belgijske luke Zebrugge prije ukrcaja na brod posjećuje se Brugge, glavni grad zapadne Flandrije i jedan od najljepših belgijskih gradova koji se smatrao najveličanstvenijim i najbogatijim gradom nakon Venecije – „tvrđava srednjeg vijeka“. U slučaju polaska broda iz Rotterdama prije ukrcaja na brod posjećuje se Delft, jedan od najstarijih nizozemskih gradova s vrlo lijepom starom gradskom jezgrom, poznat kao grad Vermeera i plavog porculana, nekoć sjedište nizozemske kraljevske kuće Oranje. Vrijeme zadržavanja u ovim gradovima ovisi o potvrdi satnice isplovljavanja broda. 

3. dan: HULL – LAKE DISTRICTGLASGOW    436 km
Doručak na brodu. Dolazak broda u britansku luku Hull u jutarnjim satima. Iskrcaj. Poslije iskrcaja u Hullu nastavak putovanja prema Glasgowu. Vožnja nas vodi kroz glasoviti Lake District, regiju jezera, područje prekrasne prirode i posebnih krajolika. Usputno kraće stajanje na jezeru Windermere, glavnoj destinaciji za planinarenje i šetnju u Engleskoj. Park posjećuje oko 14 milijuna domaćih i stranih turista svake godine. Tu su živjeli William Worthsworth i Beatrix Potter. Prelazak nevidljive granice Engleske i Škotske kod gradića Gretna Green, poznatog kao „škotski Las Vegas“ gdje se parovi u super brzoj ceremoniji mogu vjenčati – gradić broji oko 5000 sklopljenih brakova godišnje. Po dolasku u Glasgow panoramski razgled autobusom: George Square – sveučilišna četvrt – Glasgow Cross – park Glasgow Green – katedrala sv. Munga, osnivača grada. Milijunski grad na rijeci Clyde poznat je po svojoj viktorijanskoj i art nouveau arhitekturi koja datira iz perioda kad se grad obogatio zahvaljujući trgovini, tekstilnoj proizvodnji i brodogradnji. Smještaj u hotel na širem području Glasgowa. Večera. Noćenje. 

4. dan: GLASGOW – NP TROSSACHS/LOCH LOMMOND – LOCH NESS – AVIEMORE/INVERNESS298 km
Doručak. Odjava iz hotela. Nastavak putovanja vodi nas kroz nacionalni park Trossachs i preko jezera Loch Lommond, dugačkog 38 km i okruženog prekrasnim krajolikom s planinskim vrhuncima i brdima. Riječ je o jednom od najljepših područja Škotske, a zajedno sa svim prirodnim ljepotama kojima ćemo danas svjedočiti nije čudo zbog čega je Škotska nedavno izabrana za najljepšu zemlju svijeta (ocjena čitatelja Rough Guidea). Vožnja lijepim pejzažima Kaledonijskog kanala i dolazak do poznatog jezera Ness. Panoramska vožnja uz jezero koje je svjetski slavno po „stanovnici“ Nessie. Fotografiranje na panoramskim točkama uz jezero koje krase i poznate ruševine dvorca Urquhart, koji je igrao značajnu ulogu u Ratovima za škotsku neovisnost u 14. st. Nastavak putovanja kroz upečatljivo i jedinstveno Škotsko visočje prema Aviemore/Inverness području gdje je smješten naš hotel. Dolazak i smještaj, večera. Noćenje.

5. dan: AVIEMORE/INVERNESSEDINBURGH   282 km
Doručak. Odlazak iz hotela. Putovanje cestama kroz snovite krajolike škotskog gorja i kroz područje Cairngorms nacionalnog parka. Za mnoge ljude upravo je to prava Škotska, Škotska u kojoj klanovi još uvijek vode glavnu riječ. Putem ćemo stati u gradiću Pitlochryju gdje ćemo posjetiti tipičnu destileriju škotskog whiskeyja i degustirati ga (uključeno u cijenu). Nakon degustacije nastavljamo putovanje prema Edinburghu, škotskoj prijestolnici. Glavni grad ove čarobno lijepe zemlje osvaja svojim položajem, fascinira svojom arhitekturom i iznimno živim kulturnim životom, a njegovo je povijesno središte UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Od najvećih atrakcija izdvaja se edinburški dvorac gdje se u krunidbenoj dvorani nalazi škotsko kraljevsko znakovlje (razgledi izvana). Uz dvorac grad se diči kraljičinom službenom rezidencijom u Škotskoj, glasovitom Holyrood Palace, a između palače i dvorca prolazi povijesna ulica Royal Mile iz koje se 66 uličica račva u srednjovjekovni Edinburgh. U ranim večernjim satima odlazak prema hotelu, smještaj na širem području Edinburgha. Večera. Noćenje.

6. dan: EDINBURGHHULL     370 km
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u središte grada: kraće slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu ili obilazak dvorca odnosno Holyrood palače. Preporučujemo šetnju po povijesnoj jezgri gdje ćete pronaći zanimljive muzeje i trgovine (Princess Street je glavna shopping zona, a George Street je ulica gdje ćete pronaći zanimljive i tipične suvenire). U podne nastavak putovanja prema Hullu. Na granici Engleske i Škotske zaustavit ćemo se da se oprostimo sa Škotskom kod tzv. „graničnog kamena“, kraća foto-pauza. Nastavak putovanja prema Hullu i po dolasku ukrcaj na brod. Smještaj u kabine. Odlazak broda u večernjim satima. Noćna plovidba.

7. dan:BROD – ROTTERDAM/ZEEBRUGGE – KÖLN – OKOLICA FRANKFURTA 476 km
Doručak na brodu. Dolazak broda u prijepodnevnim satima u luku Rotterdam/Zeebrugge (brodska kompanija rezervira pravo da cca. mjesec dana prije polaska odredi rutu, kao i luku iskrcaja u Belgiji ili Nizozemskoj). Vožnja prema Njemačkoj uz zaustavljanje putem u Kölnu gdje ćemo posjetiti glasovitu katedralu, jednu od najpoznatijih gotičkih katedrala na svijetu. Kraće slobodno vrijeme i nastavak putovanja prema FrankfurtuPanoramska vožnja „njemačkim Manhattanom“ kako često nazivaju Frankfurt. Najveće financijsko središte u Njemačkoj često ostavlja pogrešan dojam da se radi o gradu u kojem prevladavaju visoke zgrade i neboderi, ali Frankfurt je uspio sačuvati i mnogo od svoje povijesne baštine. Smještaj u hotel u okolici Frankfurta. Noćenje.

8. dan: FRANKFURTZAGREB  896 km 
Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak u središte grada i šetnja povijesnom jezgrom grada, kraće slobodno vrijeme za kavu i zadnju kupovinu suvenira. U kasnim prijepodnevnim satima ukrcaj u autobus i povratak kroz Njemačku, Austriju i Sloveniju uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Zagreb u kasnim satima. 

CIJENA PO OSOBI

Datum polaska
Datum povratka
Trajanje putovanja
Vrsta prijevoza
Mjesto polaska
Cijena aranžmana
Cijena FM
Cijena LM
Garantiran polazak
01.10.22
08.10.22
8 dana
Zagreb
5.490 kn
Da

POPUSTI

FM cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni.

Popusti:
· 20% popusta za jedno dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi)
· odrasla osoba na pomoćnom (trećem) ležaju u trokrevetnoj sobi po redovnoj cijeni

Trokrevetne sobe/kabine: Na ovom je programu moguća rezervacija uz doplatu dvokrevetnih soba s pomoćnim ležajem u hotelima u kombinaciji s trokrevetnom unutarnjom kabinom na brodovima. NA UPIT!

CIJENA UKLJUČUJE

 • prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu,
 • smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovi ukupno 2 noćenja s buffet doručkom u hotelu 3/4* u Frankfurtu
 • smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovi ukupno 3 noćenja s polupansionom (škotski kuhani doručak i večera u tri slijeda) u hotelima 3/4* u Škotskoj:
 • 1 noćenje na širem području Glasgowa
 • 1 noćenje u regiji Aviemore/Inverness
 • 1 noćenje na širem području Edinburgha
 • 2 noćenja s buffet doručkom na putničkim brodu na liniji Brugge/Rotterdam-Hull i Hull-Brugge/Rotterdam sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama
 • posjet destileriji Blair Athol i degustaciju whiskeyja u Pitlochryju
 • vanjske razglede prema programu
 • stručnog voditelja putovanja
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz (i sl.)
 • boravišna pristojba u hotelima po noćenju od 3 – 5 eur po osobi po noćenju, točni iznosi pisat će u završnom pismu (max 5 eur x 7 noćenja = 35 eur po osobi)
 • doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima po osobi: 350 kn po osobi, uplata prilikom rezervacije
 • doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodovima): 1.690 kn po osobi uplata prilikom rezervacije
 • doplatu za dvije večere na brodu za/iz Škotske po osobi: 450 kn po osobi
 • napojnicu za vozače i vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča, čistoćom autobusa, lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2-5 eur po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

DOPLATA

 • doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 100 kn po osobi

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
· za posebno sjedalo u autobusu:
– 1 red – sj. 3,4 100 kn
– 2 red – sj. 5,6,7,8 100 kn
· za dodatno prazno sjedalo u autobusu 1.200 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

USLUGA

Prema programu

NAPOMENE

Po uplati aranžmana svaki putnik je dužan dostaviti točno ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj putnog dokumenta koji je potreban zbog brodskih list.

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna je prethodna pismena najava.
Točno vrijeme polaska iz Varaždina i Čakovca bit će definirano 7 dana prije polaska.
Na pojedinim terminima, zbog gužvi na cestama, moguće je čekanje na povratni transfer Zagreb-Varaždin/Čakovec na autobusnom kolodvoru u Zagrebu, o čemu će vas obavijestiti voditelj putovanja prije dolaska u Zagreb.

KORISNE INFORMACIJE

 

PRAKTIČNE NAPOMENE:

-valuta u Velikoj Britaniji je britanska funta (GBP). Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite funte  prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta. Valuta u Njemačkoj i Nizozemskoj je euro.

-preporučujemo da na put uz veći kofer uzmete manju torbu za noćenje na brodovima kako ne biste morali nositi svu Vašu prtljagu u brodsku kabinu. Naš autobus ide s grupom na brodove na turi i Vašu veću prtljagu možete ostaviti u prtljažniku autobusa, ukoliko to želite.

-ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, zaštitu od kiše..

-adaptere za električnu energiju koji su potrebni u Velikoj Britaniji  možete kupiti na prvom putničkom brodu na turi  u brodskoj trgovini ili na licu mjesta

VAŽNE INFORMACIJE
– Raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata.
– Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
– Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
– Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
– Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu.
– Predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta.

Savezna Republika Njemačka je država u srednjoj Europi. Na sjeveru graniči sa Sjevernim morem, Danskom i Baltikom, na istoku s Poljskom i Češkom, na jugu s Austrijom i Švicarskom, a na zapadu s Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Nizozemskom. Njemačka je demokratska parlamentarna savezna država, koja se sastoji od 16 saveznih država (njem. Bundesländer) i tri samostalna grada pokrajine. Glavni grad je Berlin i u njemu su smješteni parlament (Bundestag) i vlada (Regierung).

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske država je u zapadnoj Europi, na otoku Velika Britanija i sjeveroistočnom dijelu otoka Irske. Po političkom ustroju parlamentarna je monarhija. Glavni grad je London s nešto više od 9 milijuna stanovnika (2018.g.). Velikoj Britaniji pripadaju otoci Wight, Scilly, Anglesey, Orkney, Hebridi i Shetland; ukupno zauzima 242 513 km². Obuhvaća površinom najveću Englesku, Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku. Od europskoga kopna dijeli je Engleski kanal (francuski La Manche) i Doverska vrata. Škotska zauzima trećinu otoka Velika Britanija. Kopnenu granicu dijeli na jugu s Engleskom, a okružena je Sjevernim morem na istoku, Atlantikom na sjeveru i zapadu, i sa Sjevernim kanalom i Irskim morem na jugozapadu. Osim kopna, Škotska se sastoji i od 790 otoka, uključujući Sjeverne otoke i Hebride. Glavni grad je Edinburgh.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Njemačku, odnosno Ujedinjeno Kraljevstvo nije potrebna. Preporuka brodskih prijevoznika je da se na put ide s putovnicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SR Njemačkoj (Berlin) nalazi se na adresi Ahornstraße 4, 10787 Berlin, Deutschland.
Kontakt podaci: tel. 0049 30 2191 5514, 0049 30 2362 8955(konz.), fax. 0049 30 2362 8965, 2362 8967(konz.), e-mail. berlin@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Gordan Bakota.
Uredovno vrijeme Veleposlanstva: ponedjeljak – petak 9-17 sati. Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke)
ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak 9-13, utorak 9-13 i 16-18 sati.
Broj dežurnog telefona za hitne slučajeve izvan radnog vremena: 00 49 151 174 27 664.
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +358 50 516 0088, +358 50 557 5454.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nalazi se na adresi 21 Conway Street, W1T 6BN, London.
Kontakt podaci: tel. 00 440 20 7387 1144, faks 00 44 20 7387 0310 ili 00 44 20 7387 0936.
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0044 7766912458.
Uredovno vrijeme Veleposlanstva: ponedjeljak – petak 9 -17 sati.
Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Igor Pokaz.

Šifra aranžmana: 56765IA
Minimalni broj putnika: 40
POŠALJITE UPIT